De wereldwijde vermogensverdeling is net zo scheef als vorig jaar, blijkt uit een omvangrijk onderzoek van Credit Suisse.

De bank heeft gegevens verzameld die aantonen dat slechts 0.7% van de volwassenen op de wereld de helft van al het vermogen bezit, terwijl de onderste 73% minder dan 10.000 dollar per persoon heeft.

Dit schrijft Credit Suisse:

“De 3,5 miljard volwassenen met minder dan 10.000 dollar vermogen bezitten 2,4% van de wereldwijde rijkdom, terwijl de 33 miljoen miljonairs die minder dan 1% van de wereldbevolking uitmaken, 46% van de vermogens bezitten.

“In het afgelopen jaar is het aantal miljonairs in dollars licht toegenomen met Japan als grootste profiteur als gevolg van de koersstijging van de yen.”

En zo ziet de vermogenspiramide eruit:

1

Degenen aan de top van de piramide, die begint bij de grens van 1 miljoen dollar, hebben hetzelfde aandeel in de wereldwijde vermogens als vorig jaar.

Credit Suisse:

"De bovenste twee delen van de vermogenspiramide – mensen met meer dan 100.000 dollar aan vermogen – bestonden bij de eeuwwisseling uit 5% van alle volwassenen. Hun aandeel nam snel toe tot de financiële crisis, maar is sindsdien vrijwel stabiel gebleven. Nu is het 8,2% van het wereldwijde totaal, precies gelijk als het halverwege 2015 was."

De Verenigde Staten, waar 41% van alle miljonairs ter wereld wonen, domineert de vermogenstabellen, terwijl Groot-Brittannië in dollars gemeten een verschrikkelijk jaar achter de rug heeft.

In Groot-Brittannië heeft met afstand de grootste daling van het aantal superrijken – degenen met meer dan 50 miljoen dollar – plaatsgevonden van 5.400 naar 4.700. De Britten verloren ook het grootste aantal miljonairs: 422.000 zodat er nu nog 2.225.000 over zijn.

Omdat de vermogens in dollars worden uitgedrukt is de val van het pond met 18% na het Brexit-referendum de belangrijkste oorzaak van de daling.

Credit Suisse heeft ook de verdeling van de rijkdom aan het aller bovenste puntje van de piramide uitgesplitst. Dat ziet er zo uit:

2